A sírkő megmunkálása és kegytárgyak

Sírgondozás és a kegytárgyak szerepe 

A kegytárgyak kiválasztása

A sírkövek a temetőkben található emlékművek, melyeknek fontos szerepük van az elhunytak emlékének megőrzésében. Különféle kegytárgyak segítségével kifejezhetjük az elhunyt iránti szeretetünket, mely szívünkben örökké megmarad. A szépen gondozott sírkő fontos része ennek a folyamatnak, hiszen a virágokat, mécseseket a sírkőre fogjuk rátenni.

A sírkő megmunkálása és kegytárgyak

A sírkő megmunkálás folyamata, kegytárgyak

Egy sírkő megmunkálása hosszú és gondos folyamat, amely számos szakértelmet és precizitást igényel. A sírkő anyaga meghatározza a megmunkálás módját és a végső megjelenést. Először tehát sírkő típusát válasszuk ki, amely lehet márvány, gránit vagy más természetes kőanyag. A kegytárgyak kiválasztása ezek után következhet.

Sírkő formázás, kegytárgyak szerepe

Miután kiválasztották a megfelelő anyagot, elkezdődik a megmunkálás folyamata. Ez magában foglalja a sírkő formázását, a méretek kialakítását. A sírkő lehet egyszerű vagy díszített, a család vagy az elhunyt egyedi igényei szerint. Közben érdemes kiválasztani a kegytárgyak formáját is. Gravírozással az elhunyt nevét, születési és halálozási dátumát, valamint egyéb személyes üzenetet is felvihetünk a sírkőre.

A sírkő megmunkálása és kegytárgyak

Kegytárgyak és sírkövek időtállósága

A sírkövek és a kegytárgyak készítése során fontos figyelembe venni a környezeti tényezőket is. A megfelelő időjárásállóság érdekében a sírköveket és a kegytárgyakat is megfelelő védőbevonattal kezelik. Ez megakadályozza az anyagok elszíneződését vagy erodálódását. Egyben biztosítja a sírkő hosszú élettartamát és megőrzi eredeti megjelenését.